Reklama
 
Blog | Alexandr Csécs-Průša

Svět blázní, ale valí se dál

Členem jedné naší strany je pes! Britského agenta přepadla skleróza! Jiřina Bohdalová se svlékla! Amerika se učí šetřit benzínem! Aneb pár malých ranních úvah nad tím, co se píše (a snad tedy i děje) ve světě...

Je ráno, ještě jsem nesnídal, čtu na internetu noviny a někdy se nestačím divit – ale tomu už se nedivím. Někdy je velice lákavé z malých zpráv dělat velké, někdy stačí zprávu trochu rozvést, téměř vždy je pro mne těžké bojovat se zobecňováním a zjednodušováním. Ale jak píšu, je ráno a já jsem ještě nesnídal.

Členem ČSSD je pes. Platí i členské poplatky. Výborně, ještě ho zvolme do senátu a úpadek naší doby bude definitivně potvrzen. Mimochodem, všímáte si těch podobností naší společnosti s dobou, kdy upadalo římské impérium? Kult těla povýšený na náboženství, zhýralé, drahé a smyslupusté zábavy (každý si jistě zvládne něco dosadit), vojáci bojující daleko od své domoviny, honba za majetkem za každou cenu, kariérismus, sexuální nevázanost, úpadek politické kultury… to všechno jsou znaky, které jsou společné posledním létům římské říše ale také naší, euroamerické civilizace. Budou to i naše poslední léta?

Samozřejmě zjednodušuju a jako historik (pro jednou se tak nazvu) vím, že ta srovnání kulhají. Ovšem, že je něco jednoduché ještě nemusí znamenat, že to tak není. Tím prosím nemoralizuji, na tom jsem ještě moc mladý (a chci si užívat), tím jen říkám – nemůže na tom přece jen něco být?

Reklama

Britský tajný agent zapomněl ve vlaku tajné materiály. Stane se. Agent už samozřejmě agentem není, materiály nálezce odnesl do televize BBC, která je předala tajné policii. Láká mě nyní dodat, že u nás by se to určitě v televizi rozžvanilo, noviny by materiály otiskly, agent by zůstal agentem a jelo by se dál. Vlastně by to tak asi bylo. A v Británii zřejmě také (až na toho agenta), ovšem tentokrát do příběhu vstoupil slušný člověk, nebo v tomto jednom případě slušně jednající člověk, a věc, která mu nepatří, odnesl seriozní televizi, která se zachovala podle svého přívlastku. Je to hezké, ale netřeba si hned z jedné události idealizovat celou Británii, slušní lidé žijí i u nás. A jistě čekají na svou příležitost.

Jiřina Bohdalová úplně nahá. Zvláštní případ. Opět by se chtělo lacině moralizovat – zatímco Brit slušně odnese tajné materiály, Čech velmi neslušně vyfotí starší herečku. Ovšem na národnostech zde nesejde, nevěřím, že by někde bylo výrazně lépe než u nás, to my si jenom namlouváme. Je statisticky dokázáno, že v každé společnosti je stejné procentu géniů a idiotů, přičemž idiotů je všude více. Zde se bohužel paní Bohdalová potkala s oním idiotem. Ti totiž také čekají na svou příležitost…

Jen bych dodal, že jakkoli se mi špiclovské focení paní Bohdalové nelíbí, a je to slabé slovo, v jejím věku a v jejím postavení bych asi v hotelu plném krajanů nahý nepobíhal ani na pokoji, natož na balkoně. Čert nikdy nespí a tohle je prostě chyba. Nikoli po zásluze, ale draze zaplacená. Stane se. Asi budu chvíli za cynika, ale nehledejme chyby jen tam, kde je to jednoduše a nakrásně viditelné. Bývají i jinde.

Američané se učí šetřit benzínem. CNN jim radí, aby moc nešlapali na plyn a když na delší dobu zastaví, mají vypnout motor. Výborná osvěta. Možná se nakonec ještě Amerika naučí chovat šetrně k přírodě. Ale zase zobecňuji. Nevím proč, ale opět mi na mysl vytanul ten Řím…