Reklama
 
Blog | Alexandr Csécs-Průša

Proč nelze věřit premiéru Nečasovi

Možná si to hned neuvědomujeme, ale dnešek je velkým dnem. Až doposud se mohlo zdát, že náprava české justice je možná. Mohlo se zdát, že tažení zahájené Pavel Zemanem a Jiřím Pospíšilem lze dotáhnout do úspěšného konce, ačkoli si od začátku neslo nebezpečí toho, že je zároveň soubojem s časem. Dnes se ukázalo, jakou moc mají kmotři a další „byznysmeni“ žijící a tyjící ze státního. Po dnešku nemůže být pochyb, že zcela ve své hrsti mají premiéra Nečase, který je jen ochotnou loutkou připravenou plnit jejich přání.

Nečasovi nelze věřit, že se Pospíšila zbavil kvůli jeho „manažerské neschopnosti v rozpočtové oblasti“, ani kdyby se člověk hodně snažil. Lze si jen těžko představit, že Pospíšil šest let selhával jako manažer a zrovna dnes, v předvečer jmenování nové státní zástupkyně, je odvolán. Těžko uvěřit i tomu, že Nečase tak rozdráždil fakt, že si ministr řekl o více peněz pro vězeňství. Vždyť samotná vláda s tím souhlasila! Navíc nebyl zdaleka jediným ministrem, který nesměle namítl, že zrovna jeho rezort by potřeboval spíše přidat než škrtat.

Dnes byl odvolán ministr, který nebyl dokonalý a měl své chyby, samozřejmě. Nicméně rozhodl se risknout svou kariéru, jít proti svým straníkům, překonávat nedůvěru premiéra a změnit justici tak, aby vyšetřovala velké kauzy, aby standardně fungovala. Zřejmě v tom byl úspěšný, když musel být odvolán.

V Česku jsme zvyklí na ledasco, třebas na červenajícího se a koktajícího ministra snažícího se vysvětlit, co je to odklon peněz. Nyní jsme zažili další level – rozrušeného premiéra nervózního z toho, že v přímém přenosu musí oznámit evidentní blbost a lhát tak veřejnosti do očí a sobě do kapes.

Reklama

Bylo by zajímavé, kdyby se Pospíšil rozhodl nezůstat na lopatkách a bojovat za věc, které věnoval tolik času a úsilí. Stále je poslancem a v současné situaci by se mohl s několika málo poslanci pokusit svrhnout vládu, nebo ještě lépe ji „vydírat“, aby jeho změny byly dotaženy. Obávám se ale, že to neudělá. Pak už zbývá jediná, dosti fantaskní naděje – že Nečas svá slova opravdu myslel vážně. Pak je jisté, že na nového ministra navrhne důvěryhodného člověka, který naváže na Pospíšilovu práci místo aby ji rozdupal, který v jednom ze svých prvních kroků jmenuje Lenku Bradáčovou vrchní státní zástupkyní.