Reklama
 
Blog | Alexandr Csécs-Průša

Malá manipulace ve zprávách ČT

Objeví-li se v reportáži slovo "radar", pak jsem ve střehu, jedno nyní, co si o něm myslím. Přidá-li se slovo "hladovka", střežím nadále, a objeví-li se v reportáži malá manipulace, jsem naštvaný a píšu svůj první příspěvek na blogu. Nikoli tedy o radaru, ale právě o té jedné, docela malé, zbytečné manipulaci. Mimochodem, všimli jste si jí také?

Nic není staršího než včerejší zprávy, ale chvíli to trvalo od chvíle, kdy jsem zahlédl zprávy, do chvíle, než jsem byl uznán způsobilým vlastnit zde svůj blog. Nezačnu tedy zrovna aktuálně, ale což, dneska, když už všechno visí na netu, netřeba být zázračně aktuální. Stačí umět odkazovat.

Jsem spíše příležitostný divák zpráv, není to póza, spíš přesvědčení, studiem žurnalistiky utvrzené, že z novinařiny nemůže nikdy vzejít nic dobrého, protože novinařina je ve své podstatně orientována na to špatné v nás, ale o tom až v některém z dalších blogů. V úterý jsem se přesto ke zprávám, tedy Událostem, dostal a v reportáži aktivistech držících hladovku kvůli (pozor, teď přijde zaklínací slovo) radaru jsem byl překvapen malou manipulací, které se Česká televize dopustila.

Momentálně nechci řešit, jestli jsem pro radar nebo ne, co si o hladovce myslím, jen bych chtěl upozornit na tu jednu malou věc, která se mi ve zprávách nelíbila. V reportáži nejprve oba hladovkáři promluví o tom, že již mají zdravotní potíže, právník se vyjdařuje k tomu, jak jim lékaři mohou nebo nemohou pomoc (nacpat do nich jídlo proti jejich vůli nemohou), jejich počínání hodnotí politolog, a na konec je zmíněna podpora, která se jim dostala ze zahraničí. Následuje zpráva, že český premiér jim ještě neodepsal na dopis (poslali ho před devíti dny). Pomíjím, že český premiér je toho času na dovolené, pomíjím, že kdybych psal premiérovi, nečekal bych, že mi odpoví obratem, vadí mi něco jiného – pod tímto sdělením je ilustrativní záběr Mirka Topolánka, kde se od srdce směje. Obyčejná zpráva, že ještě neodepsal na dopis, tak dostává jasné sdělení – Topolánek na vás kašle, vysmívá se vám. Což považuji za manipulaci. Úplně zbytečnou k tomu.

Reklama

Abyste rozuměli, jak píšu v úvodu, považuji to za maličkost, nic velkého, nic co by mělo rozhodnout příští volby nebo rozvášnit lid do běla. Navíc je to ne zcela výjimečná věc, mluví-li se negativně o Paroubkovi, bývá zobrazen zpocený, nejlépe zespodu. Že by ČT měla tak chabý archiv, aby nedokázala vytáhnout záběr neutrální, který by nezabaravoval sdělení, nenesl podtext? Problém určitě v archivu nevězí. A že by šlo o náhody, tomu se zdráhám uvěřit.

Marně však přemýšlím, k čemu je takováto maličkost dobrá. Nic velkého, žádný komplot za tím nehledám. Jen mě to štve – Topolánek má pověst arogantního chlapa, zobrazíme ho tak, Paroubka zase ukážeme jako div ne diktátora. Tohle má být novinařina? U České televize mě takovéhle malé fauly štvou dvojnásob. Jsou totiž úplně zbytečné. Kdyby jich nebylo, mohli bychom si myslet, že je na tom výkladní skříň české žurnalistiky, veřejnoprávní televize, o mnoho lépe. Což by ale vlastně byl pocit velmi zavádějící a znekliďnující, protože umrtvující pozornost. Možná je to takhle lepší…

 

PS: Mimochodem, je zvláštní, že protestů proti radaru jsou plná media, zatímco o akcích na jeho podporu se mlčí. O tom, že se na Kampě jedlo pro radar, psali pouze na iHNed. Lidovky, iDnes a novinky svorně mlčely.

 

Odkazy:

Reportáž České televize

Článek na iHNed