Reklama
 
Blog | Alexandr Csécs-Průša

30 důvodů nevolit Miloše Zemana… možná o něco méně

Co provádí Miloš Zeman v kampani, je nechutné a snad to voliči pochopí. Nakonec budu ještě rád volit Karla Schwarzenberga. Doufám, že pravda a láska zvítězí nad lží, nenávistí a Milošem Zemanem. Doufám, že nejsme tak malý, hloupý národ, jak si Zeman myslí.

 

Ach jo. Chtěl jsem napsat příspěvek, kde bych si jako v prvním kole volič Táni Fischerové popřemýšlel, koho volit ve druhém kole. Byl by to jistě příspěvek dlouhý, leč příjemně čtivý, analytický, plný zajímavých argumentů a protiargumentů… leč, nejde to. Na ten hnus, který vypouští Miloš Zeman a jeho parta, snad ani nelze reagovat slušně. Proto jen heslovitě, možná více proto, aby se mi ulevilo, než z nějaké touhy přesvědčovat.

Miloš Zeman je politické prase. To není urážka, to je bonmot, přátelé. I to prase si libuje ve, ehm, špíně, to ale na rozdíl od něj jen když musí.

 

Reklama

Miloš Zeman je lhář

Miloš Zeman lže v přímém přenosu. Tvrdí, že jeho vláda privatizaci Mostecké uhelné, kterou provázela korupce, nedělala, přitom opak je pravdou. Dodnes není jasné, kdo sponzoruje jeho kampaň a je téměř nemožné, aby za ni utratil tak málo, jak tvrdí.

 

Miloš Zeman je buď hlupák, nebo zloděj

Miloš Zeman a jeho vláda se výrazně namočili do těch největších rozkrádaček v tomto státu, čehož byl spoluautorem i Václav Klaus na druhé straně opoziční smlouvy. O Karlu Schwarzenbergovi nic takového není známo, byť měl být razantnější při řešení některých korupčních problémů současné vlády. Ale stále je to velký rozdíl – jeden kradl, druhý ne.

 

Miloš Zeman vede nechutnou kampaň

Miloš Zeman sliboval, že povede čestnou a férovou kampaň. Opět to byla lež v přímém přenosu. Od té doby Karla Schwarzenberga několikrát urazil tvrzeními, že mluví jako sudeťák, nebo že je zdegenerovaný, protože jeho předci znásilňovali panny. Co se děje kolem Benešových dekretů, je nechutnost sama. Zeman zde tahá Schwarzenbergovy výroky, upravuje je tak, aby vyznívaly jinak, než bylo myšleno, a pak je rituálně popravuje. Přitom sám ještě nedávno hrdě tvrdil totéž.

Nicméně, může něco takového překvapit? Od člověka, který si objednal soupis lží a pomluv na svou stranickou sokyni? Naopak, bylo by bláhové si myslet, že je Zeman dnes jiný.

Další nechutností je angažmá nyní již celé Klausovic rodiny v kampani. A že se Zeman proti nim nevyhranil, patrně s nimi souhlasí. Pikantní je, když Slovenka Lívia Klausová nechce mít na hradě Rakušanku Therese Schwarzenbergovou. Nebezpečné a idiotské je, když se pedagog Václav Klaus ml. snaží kroutit historii tak, aby mohl psát, že Schwarzenbergův otec byl kolaborant. Přitom to byl vlastenec a aktivní bojovník proti okupaci.

 

Miloš Zeman je arogantní hulvát

Miloš Zeman vždy byl, je a bude hulvátem. S postupujícím věkem to bude horší, nikoli lepší. Prezident české země se velmi výrazně podílí na zahraniční politice republiky. A má takovým člověkem být někdo, kde se uráží a odmítá mluvit se slovenskými médii proto, že se mu nelíbí komentář v jednom slovenském deníku? Co až se nějaká kritika na jeho hlavu snese z jiné země? Má být prezidentem někdo, kdo neváhá vystoupit opilý v televizi? Již jako premiér způsobil Zeman svou arogancí a svým hulvátstvím dost rozruchu, skandálů a ostudy. V tomto bodě lze o Karlu Schwarzenbergovi napsat, že je to téměř ideální kandidát – ovládá několik jazyků, je ve světě známý a respektovaný, galantní a diplomatické vystupování je mu vlastní.

 

Resumé: volím Karla

Miloš Zeman se z volby snaží udělat souboj pravice i levice. Vzhledem k prezidentským pravomocem je to řekl bych nesmysl, spíše hledáme lepší osobnost. Nicméně, ať už je volič pravicový nebo levicový, lháře, hulváta a korupčníka by volit neměl. Proto půjdu volit Karla Schwarzenberga.

Momentálně je těžké určit, kolik lidí Miloš Zeman svých chováním a vystupováním pobuřuje, a kolik získává. Tohle nepoví ani žádný průzkum, to ukážou až volby. Jestli sklidí vítězství, pak je to s naší zemí mnohem horší, než jsem si myslel. Znamenalo by to, že se tu za čistého může vydávat zkorumpovaný politik, za bonmoty hulvátství a urážky, a že k vítězství se lze dostat přes nejnechutnější lži a pomluvy. Věřím, více než jindy, že pravda a láska zvítězí nad lží, nenávistí a Milošem Zemanem.

 

Na závěr nemohu neučinit dvě historické poznámky, vždyť je to můj obor.

 

Kdo všechno je u nás „cizák“?

Jsme zemí vskutku ve středu Evropy. Jen málokdo z nás nemá v rodině dědečka z Německa, tátu ze Slovenska, strýce z Jugoslávie, prababičku z Rakouska, atakdále, atakpodobně. V nadsázce, jsme voříšci Evropy, naší zemí prošla spousta národů, často se tu usazovaly, sžívaly se a žily tu. Za celou historii je poměrně výjimečné, pokud to způsobovalo zlou krev. Už jen proto mi přijde hloupé se nějak národně vymezovat vůči cizincům tak, jak se to nyní děje v kampani. Zvláště, když:

Obdivujeme Karla IV., cizince, který se musel česky naučit ve svém dospívání, příslušníka cizího královského rodu. Obdivujeme Masaryka, přičemž jeho žena zpočátku nemluvila česky, neb byla Američanka. Teskníme, že nevyšlo české povstání na Bílé hoře, přičemž z jeho vůdců snad nikdo neuměl česky. Vzhlížíme ke Komenskému a k Borovskému, kteří byli nuceni strávit nemalou část svého života ve vyhnanství.

A nyní by mělo vadit, že Schwarzenberg strávil část svého života v exilu? Jeho žena není Češka a nemluví česky? (Což je mimochodem velmi necitlivé tvrzení, neb dle svých slov se česky učila, zvládala již jednoduchou konverzaci, ale po svém úrazu již neměla čas se jazyku dále věnovat.) Opravdu jsme tak hloupí a malí, abychom na tyhle primitivní řeči skočili? Z celého srdce i rozumu doufám, že nejsme.

Odsun Němců: bolavé místo naší historie

Odsun Němců, umožněný takzvanými Benešovými dekrety, byl něčím, co by nikdo z nás nechtěl zažít. Byl provázen i smutnými událostmi, kdy rozvášněný dav umlátil, pověsil či zastřelil Němce, kteří prokazatelně nebyli kolaboranti. Takový případ se nestal jen jeden, bylo jich bohužel mnoho. Zdokumentovány jsou případy, opět bohužel četné, které populárněji popsal například Klausem citovaný Stanislav Mottl, kdy dav zlynčoval a zavraždil Němce jenom proto, že ho někdo označil za kolaboranta. Někdy to přitom bylo tak, že dotyčný Němec během války nasazoval svůj život v odboji, bojoval proti okupaci, pomáhal Židům či jiným stíhaným lidem. A ten, kdo ho za zrádce označil, byl český kolaborant, který tohle dobře věděl a dobře také věděl, že dotyčný na něj „něco“ ví, a proto se ho touto cestou zbavil.

Tohle je velmi temná stránka naší historie a dosud pohříchu moc neprozkoumávaná. Nechci mluvit za něho, ale myslím si, že právě tohle myslel Karel Schwarzenberg, když říkal, že Beneš by dnes kvůli dekretům či odsunu stanul před soudem v Haagu. Měl v tom naprostou pravdu a je šílenstvím se tvářit, že takovými prohlášeními zrazuje svůj národ. Lidem, co to činí, patří otázka – Je tedy podle vás vraždění nevinných lidí kolaboranty v pořádku? Vždyť by mělo být jedno, kde jsou v této otázce přídavná jména „český“ a „německý“.