Reklama
 
Blog | Alexandr Csécs-Průša

Padla vláda. A nic lepšího na obzoru

Bohuslavu Sobotkovi a mnoha lidem této země se splnil sen – padla vláda. Dost z nich pořádně neví, co dobrého to vlastně má přinést, ale určitě je to fajn. Za poslední tři roky jsem si její pád sám víc přál, než nepřál, ale často mou touhu nahlodal pohled na lidi, kteří se hlásí na její místo. Doba je zoufalá. Napravo bída s utrpením, nalevo zmar a bída, jen lépe napudrovaná. Když vidím ČSSD, je mi smutno dvojnásob. Přitom k tomu, aby se jí dalo věřit a snad i fandit, by stačilo držet se jedné jediné, základní, naprosto rozumné věci.

Nechci mnoho. Nic bombastického. Ovšem byl bych nadšen, kdyby se opozice sama chovala přesně tak, jak to chce po vládě. Aby nedělala ty samé věci, které na svém politickém sokovi kritizuje. Přijde mi, že je to naprosto logické, a zároveň cítím, že tuto bych věc měl dlouze vysvětlovat a obhajovat; natolik je vzdálena naší „politické realitě“. Zkrátka, pokud nějaká strana volá po očistě politiky a sama si nedokáže vyřešit lidi, jako je namátkou Jaroslav Palas, Roman Houska nebo Miroslav Poche, pak pro mne není důvěryhodná. Pokud si milá strana jako nové téma narychlo vezme boj proti trafikám, a sama dříve nastrkala Miloslava Kalu do NKÚ, Jaroslava Tvrdíka do ČSA, Martina Pecinu do ÚOHS a aktuálně se snaží uklidit Miloslava Vlčka do ÚOOÚ, pak na mne působí velmi hloupě. Pokud odmítá korumpování politiků jejich dosazováním do dozorčích rad a jejími pražskými hvězdami jsou Petr Hulinský nebo Karel Březina, pak opět můj rozum křičí: „Ne, tohle není lepší strana, volitelná alternativa, to jsou ti samí, jen v jiném dresu“.

Třešinkou pak budiž, když strana kritizuje odvolání dobrého politika Jiřího Pospíšila z vlády, a sama vzápětí za svého předsednictva vyštve Jiřího Dienstbiera, politika z pravděpodobně stejné kategorie.

To je vlastně vše, co mám na srdci. Nyní se můžeme těšit buď na vládu ODS s lidskou (Pospíšil) nebo nelidskou (Kuba) tváří, překvapivý tah prezidenta, anebo nové volby. Že by některá z těch věcí byla zkratkou k lepšímu světu, to lze předpokládat jen stěží. Zkratku nalezneme ve chvíli, kdy si uvědomíme, že volit střídavě ODS nebo ČSSD je cesta do záhuby, že to jsou stejní lidé, se stejným přemýšlením, se stejným tahem na branku či spíše koryto, že obě strany jsou ve stejné fázi rozkladu a že už dávno je ovládá hrstka zákulisních hráčů, kterou zajímá vlastní konto, vlastní dobrá auta, vlastní, ideálně načerno postavená sídla kdesi v chráněných krajinných oblastech.

Reklama

Je to na nás, přátelé.

 

(Úvodní obrázek jsem si půjčil a upravil z webu Ateo.cz)

(Dodávám, že za pád Nečase jsem rád. Zasloužil si to za svůj postup hned při prvním poryvu větru (Drobil), za své přihlížení likvidaci Národního parku Šumava (Stráský, Mánek, Chalupa), za své odmítání pochopit, oč jde při očistě české justice (Rampula, Grygárek), za to, jak snadno se zbavil Jiřího Pospíšila anebo jak couvl před Martinem Kubou.)

(Dodávám, že vláda zdaleka jen neškodila a uvědomuji si to. Dokázala zajistit, aby policie začala pracovat, nemusela se bát politiků, aby se korupce zase začala vyšetřovat. S tímhle si neporadila žádná vláda ČSSD. Dokázala zbavit státní zastupitelstvo lidí, kteří tam dávno neměli být. Kdyby to neudělala, tak by dnes pravděpodobně žádné aféry nebylo, ale lépe by se nám nežilo.)