Reklama
 
Blog | Alexandr Csécs-Průša

Ekomrtvola Bursík

Bursík byl dvojitý agent. Tvářil se jako velký ekolog a přitom vyšlo najevo, že těžebním společnostem radil, jak prolomit limity těžby uhlí. Jako ekolog tak jistě skončil. Některá média s iDNES.cz v čele se nám snaží nakukat zhruba něco takového, přitom domyslet si, že vaří z vody a vytvářejí kauzu bez důkazů, není těžké. Víc takových kauz a opravdu začnu věřit teoriím spiknutí či domněnkám, že některá česká média píší na objednávku. Zde je to, obávám se, zjevné, považte sami...

 

Myslím, že udělat si obrázek o Bursíkově „kauze“ není těžké a udržuji si naději, že na to člověk nemusí být hloubavý konzument médií přemýšlející či analyzující každou zprávu. Média (a některé společnosti) obviňují Martina Bursíka, že radil uhelným společnostem, jak prolomit limity pro těžbu uhlí. Důkaz nemají žádný. Ohánějí se pouze smlouvou, která dokazuje, že Bursík těmto společnostem poskytl ekologické poradenství. Co jim radil, to ve smlouvách není a tedy to nedokazuje tato obvinění. Kdysi jsem četl Ostrov tučňáků a nemohu se zbavit dojmu, že prožívám malé čtenářské déjà vu… aby Bursík nemohl vyvrátit důkazy proti němu snesené, nesnáší se raději žádné, čímž Bursík nemá co vyvracet a jelikož nic nevyvrací, je tedy vinen.

 

Reklama

Je zvláštní, že Czech coal nebo Mostecká uhelná společnost, nevím která a není to tak podstatné, má někde ve svých trezorech smlouvy, o kterých si sama myslí, že mohou jednou pro vždy odstřelit Bursíka jako ekologa a politika. Po celé jeho ministrování je může použít, ale neudělá tak a vytáhne je až nyní. Co to znamená? Buď si společnost tyto smlouvy schovávala jako své eso v rukávu pro případ největší nouze, anebo jim prostě sama moc nevěřila a schovávala si je pro chvíli, kdy bude nejhůře. Což je vlastně totéž. Pokud je vytahuje až teď, pak mi z toho vychází, že se Bursík musel dotknout něčeho opravdu velkého, něčeho, co tato společnost cítí jako své velké ohrožení. Jak psával Čapek, ‚obvykle se dějí věci obvyklé‘ a proč hledat složité souvislosti, když jedna se nabízí sama – Bursík obviní vládu z nestandardního jednání a vysloví názor, že jde až podezřele na ruku těžařům, a chvíli na to od těžařů přijde zásadní útok na Bursíka.

 

Smutný, nechci být patetický, ale až bolestně smutný obrázek přináší tato kauza nikoli o Martinu Bursíkovi, ale o médiích. Už jenom tím, jak málo se snaží zjistit, komu tato kauza prospívá a kdo tahá za nitky. Nemohu se zbavit dojmu, že zde nejde jen o odfláknutou novinářskou práci, ale o záměrnou kompromitaci politika. Zpráva iDNES.cz, která s obviněním přichází a zveřejňuje smlouvy, jak jsem psal v prvním odstavci, nic nedokazuje. Průměrně inteligentní novinář musí vědět, že tyto smlouvy nejsou důkazem pro vážná obvinění proti Bursíkovi. Ovšem všimněte si, co zpráva rozebírá na prvním místě – něco, na co český čtenář vždycky slyší – peníze. V prvním odstavci se píše o statisících, ve druhém o padesáti tisících měsíčně (Češi, kdo z vás tohle má? A ten floutek si to vydělal prý ekologií!), a třetí odstavec již operuje s miliony. Myslím si, že tady nejde o to dokázat vznesená obvinění, ta se již pokládají sama za důkaz, a teď ještě stačí zaútočit na čtenářovy nízké pudy.

 

dalším článku se to iDNES.cz snaží uhrát na střet zájmů. ‚Za těžké peníze jste radil těžařům a také jste byl (externím) poradcem ministra‘ – máme tu etický problém a ten můžeme rozebírat donekonečna. Že však nebyla dokázána prvotní obvinění, to se nikde příliš nerozebírá. Že etiku hrubě přestoupila média, to sama samozřejmě nepřiznají.

 

Domnívám se, že byla vznesena poměrně závažná obvinění vůči Martinu Bursíkovi. O to závažnější, že strana, jíž je členem, se pohybuje na hraně zvolitelnosti do parlamentu. Tato obvinění (zatím?) nebyla nijak dokázána, přesto z nich některá média dělají kauzu způsobem přinejmenším podezřelým. Snad nejsem paranoidní, když se mi zdá, že jde o jediné – za každou cenu, všemi prostředky pošpinit (přece jen na úroveň české politiky) dobré jméno politika. A na to bychom měli být setsakra hákliví. Budeme?

 

PS: Nezapomínejme ani to, že Bursík položil premiéru Fischerovi pět docela rozumných a rozhodně závažných otázek, na něž se mu zatím nedostalo odpovědi. A mám takové tušení, že ani nedostane, když už nic jiného, pozornost médií byla odvedena jinam… náhodička, že? (více na konci tohoto článku)